Fågelskådning

Möt det rika fågellivet i Ammarnäs 2020

En ljungpipare spanar ut över deltat
Foto: Hans Lindborg

Ornitologi

Fågelskådning

16-19 samt den 21-24 maj 2020
Följ med på en inspirerande fågelskådarhelg i Ammarnäs och få en exklusiv möjlighet att se den sällsynta och hotade fjällgåsen mellanlanda på sin väg till häckningsplatserna i fjällens otillgängliga våtmarker. Vi möter dessutom bergänder, fjällvråkar, blåhakar, lappsparvar, lavskrikor och mycket mer.

Dag 1
Incheckning på GuideCenter i Ammarnäs där lunch serveras kl 13:00. Ni hälsas välkomna av våra fågelguider Christer Olsson och Nisse Karlsson. Om eftermiddagen bestiger vi den så kallade Potatisbacken där vi spanar ut över det fågelrika deltat och gör sedan en tur i Ammarnäs omgivningar. Middag på Guidecenter.

Dag 2
Efter frukost beger vi oss mot fågeltornet i Ammarnäsdeltat, där de sällsynta fjällgässen betar på de gamla raningarna. Vi möter våtmarksfåglar som alfågel, bergand, rödbena, gluttsnäppa och silvertärna. Därefter lunchpaus, följd av eftermiddagsexkursion. Christer och Nisse berättar det du vill veta om de fåglar vi ser! Middag på Guidecenter.

Dag 3
Efter frukost går färden mot den stora och fågelrika sjön Tjulträsket. Där möter vi förutom diverse änder och vadare flera tättingar som lappsparv och blåhake samt en och annan rovfågel. Om omständigheterna tillåter bestiger de som vill fjället Gaisats för fler spännande fågelmöten. Därefter lunchpaus och sedan eftermiddagsexkursion. Avslutningsmiddag på Guidecenter.

Dag 4
Kaffe/te och en macka därefter väntar en förmiddag avsatt för fria aktiviteter, som att än en gång besöka fågellokaler som du vill bese en andra gång eller varför inte besöka en sameslöjdare eller den lokale viltköttsproducenten! Brunch kl:11. Därefter avslutning och hemfärd för de som så vill, andra kan stanna kvar för egna aktiviteter.

Pris
(Obs! här ses 2019 års pris) 4 640 kronor per person. Vandrarhemsboende (medtag sänglinne & handduk) I priset ingår boende, samtliga angivna måltider (på Guidegenter eller ute i fält) och fågelguider. Utstädning av rummen görs av deltagaren själv eller mot avgift.

Deltagarinfo
Arrangemanget är både för nybörjare och mer erfarna som under sakkunnig ledning vill upptäcka de intressanta fåglar som ses i Ammarnäs. Deltagarantal: Max 14 personer (först till kvarn...)! Deltagaren ordnar själv transport till och från Ammarnäs (ingår ej i priset). Buss avgår från Umeå busstation kl 07:10 och är framme i Ammarnäs kl 12:30. Samåkning i bilar kan troligtvis ordnas.

Guider
Nisse Karlsson jobbar vid Naturskolan i Umeå och har en mycket lång erfarenhet av fjälltrakternas och främst Ammarnäsområdets fågelliv och är mångårig researrangör, samt Christer Olsson, Umeå, som varit fågelguide och hållit fågelföredrag i 30 års tid samt gett ut boken "Västerbottens fåglar" med fotografen Jörgen Wiklund. Anmälan och frågor till: Nisse Karlsson: Nils.Karlsson@nikan.se tel 070-698 6488 eller Christer Olsson: olssoncito@hotmail.com tel 070-372 7935.

Infoblad 2019
Ladda hem pdf-fil