Ältsån 2024

Samiskt undantagsvatten i Vindelfjällens naturreservat

I samverkan med Vindelfjällens Samecenter
Foto: Peter Schmitt, 2013 - Ältsån precis nedströms om vårt basläger

Unikt strömvatten i vildmarken

3 dagar vid Ältsån


Inledning

Här fiskar vi i rinnande vatten och huvudsakligen efter röding och grov öring. Ältsån är ett vatten där man fiskar längsmed videkanterna eller i mer öppna och karga områden. Här finns både röding och öring i strömmande vatten och inloppet till ån kan bli magiskt bra. Vi bor i tält och lagar all mat över öppen eld.

Ältsån är ett mycket välkommet komplement till våra andra fjällvatten. Kanske just du drar en tvåkilos röding på torrfluga i sommar.

Dag 1
Vi flyger ut till Ältsån med helikopter från Biergenis på förmiddagen. Väl på plats gör vi iordning vårt basläger och gör oss redo för att fiska. På sommaren är det ljust dygnet runt så vi anpassar oss efter fiskens matperioder och vår egen ork. När det skymmer på lite kommer ofta de större fiskarna fram.

Dag 2
Beroende på förhållanden fiskar vi i närområdet eller ger oss ut på lite längre turer för att få tag i de riktigt stora. Fisket i området runt vårt basläger är mycket bra så man behöver inte lägga tid på vandring om man inte vill. Det viktiga är att vi har det bra. Naturligtvis lagar vi maten över öppen eld med en stor andel lokala råvaror för att optimera livet i vildmarken. Kaffepannan är aldrig långt borta.

Dag 3
Vi fortsätter med fisket under förmiddagen, eller vilar om vi har fiskat hela natten. Efter lunch packar vi ihop allt inför helikopterresan tillbaka och sedan fortsätter vi med fiske runt baslägret tills det är dags att flyga hem.

Pris
Turen kostar 13 500 kronor per person om man är tre personer och 15 500 kronor per person om man är två personer. I priset ingår transport till och från helikoptern från Ammarnäs. Helikoptertur till och från Ältsån. All mat under vistelsen samt fiskeguide med mångårig erfarenhet av fisket i Ammarnäsfjällen. Alla nödvändiga tillstånd för att få lov att fiska i undantagsvattnet Ältsån.