Mankeforsen 2024

Fantastiskt öringfiske långt uppströms i Vindelälven

Foto: Henrik Kure, 2023 - Nedre delen av Mankeforsen
Upplåtet av Destination Ammarnäs via Länsstyrelsen

Unik älv i vildmarken

3 dagar vid Mankeforsen


Inledning

Mankeforsen är en del av Vindelälven ungefär fyra mil uppströms om Ammarnäs. Här fiskar vi efter öring i strömvatten och lugnare sel på en 10 kilometer lång sträcka. In- och utloppet i forsen bjuder ofta på ett öringfiske man sent kommer att glömma. Älven är vadbar vid Mankeforsen så vi fiskar på båda sidor om älven.

Vi bor i stugan vid forsens utlopp. Stugan är välutrustad med riktiga sängar och kamin som garanterar att vi har det varmt och skönt oavsett vädret. Det finns en bra grillplats på utsidan om stugan där vi lagar den mesta maten.

Mankeforsen återkommer som destination 2024 och är en efterlängtad återvändare för er gäster och oss på Guide Center.

Dag 1
Vi flyger ut till Mankeforsen med helikopter från Biergenis på förmiddagen. Väl på plats flyttar vi in i stugen och gör oss redo för fiske. Ljuset på sommaren ger oss möjlighet att anpassa oss efter fiskens matperioder och vår egen ork. När det skymmer på lite kommer ofta de större fiskarna fram precis utanför stugan.

Dag 2
Beroende på förhållanden fiskar vi i närområdet eller vandrar upp till inloppet och provar på ett spännande torrflugefiske efter grov öring. Fisket i området runt vårt basläger är mycket bra så man behöver inte lägga tid på vandring om man inte vill. Det viktiga är att vi har det bra. Naturligtvis lagar vi maten över öppen eld utanför stugan med en stor andel lokala råvaror för att optimera livet i vildmarken. Kaffepannan är aldrig långt borta.

Dag 3
Vi fortsätter med fisket under förmiddagen i närheten eller lite längre bort om orken räcker till. Efter lunch packar vi ihop allt inför helikopterresan och städar ur stugan. När allt är iordning fortsätter vi med fisket i närområdet tills det är dags att flyga hem.

Pris
Turen kostar 12 500 kronor per person om man är tre personer och 15 000 kronor per person om man är två personer. I priset ingår transport till och från helikoptern från Ammarnäs. Helikoptertur till och från Mankeforsen. All mat under vistelsen samt fiskeguide med mångårig erfarenhet av fisket i Ammarnäsfjällen. Alla nödvändiga tillstånd för att få lov att fiska långt uppströms i Vindelälven.