Laiva 2024

Samiskt undantagsvatten i Ammarnäsfjällen

I samverkan med Vindelfjällens Samecenter
Foto: Staffan Widstrand, 2014 - Midnattssol över Laiva


Video från Laiva

Videon producerades 2018 i samverkan med:
Fjällflygarna, Vindelfjällens Samecenter, Fjällvilt och Ammarnäs FVO

Unikt strömvatten i vildmarken

3 dagar vid Laiva


Inledning

Här fiskar vi i rinnande vatten och huvudsakligen efter grov öring. Mindre vatten där man smyger efter fisk som gärna går och stryker längs videkanterna. Vi bor i tält och lagar all mat över öppen eld.

Det känns verkligen kul att kunna erbjuda fjällfiske av världsklass i Laiva. Det var här jag en gång började guida flugfiske till fjälls.

Peter Schmitt

Dag 1
Vi flyger ut till Laiva med helikopter från Biergenis på förmiddagen. Väl på plats gör vi iordning vårt basläger och gör oss redo för att fiska. På sommaren är det ljust dygnet runt så vi anpassar oss efter fiskens matperioder och vår egen ork. När det skymmer på lite kommer ofta de större fiskarna fram.

Dag 2
Beroende på förhållanden fiskar vi i närområdet eller ger oss ut på lite längre turer för att kanske söka efter röding som tar torrflugor i strömvatten. Ofta är fisket i området runt vårt läger så bra att man kanske inte vill lägga tid och energi på att vandra, vi tar helt enkelt dagen som den kommer och ser till att vi har det bra. Naturligtvis lagar vi maten över öppen eld med en stor andel lokala råvaror för att optimera livet i vildmarken. Kaffepannan är aldrig långt borta.

Dag 3
Vi fortsätter med fisket under förmiddagen, eller vilar om vi har fiskat hela natten. Efter lunch packar vi ihop allt inför helikopterresan tillbaka och sedan fortsätter vi med fiske i det direkta närområdet tills det är dags att flyga hem.

Pris
Turen kostar 13 000 kronor per person om man är tre personer och 15 000 kronor per person om man är två personer. I priset ingår transport till och från helikoptern från Ammarnäs. Helikoptertur till och från Laiva. All mat under vistelsen samt fiskeguide med mångårig erfarenhet av fisket i Ammarnäsfjällen. Alla nödvändiga tillstånd för att få lov att fiska i undantagsvattnet Laiva.