Våra guider

Mikael Lindström


Magnus Engdahl


Magnus har mångårig erfarenhet från Vindelfjällsområdet gällande ripjakt med stående fågelhund. Han har cirka 100 jaktdagar årligen med sina jaktprovsmeriterade Pointrar och arbetar från 25 augusti till 15 mars då han är stationerad i Ammarnäs.

Magnus och Guidecenters ambition är att bedriva ripjakten på ett på ett långsiktigt samt hållbart sätt där en livskraftig fågelstam eftersträvas. Mycket av detta sker i nära samverkan med samebyarna i området.

Målsättningen vid varje jakttillfälle är att harmoni mellan natur, jägare samt hundar uppstår.

Stefan Siikavaara


Stefan är till stor hjälp för alla harrfiskare med sin kunskap om var de stora fiskarna håller till inom Ammarnäs, Kraddsele och Sandsele.

Vindelån har blivit något av Stefans egna paradis som han besöker med sin sambo Anna-Karin så ofta som möjligt.

Stefan guidar både på harrfiske och våra specialturer i Vindelån.

Peter Schmitt


Peter har sin själ och hjärta i harrfisket men är minst lika duktig på Ammarnäsöring och fjällfiske. Under årens lopp har Peter haft otaliga guidningar och hans känsla för service är väl känd bland våra gäster.

Under sommaren sköter Peter många av våra Spot on-guidningar där vi går igenom närområdet och talar om var man skall eller inte skall lägga tid på sitt fiske. Även Peter är en mästare på att hitta rätt flugor vid rätt tillfälle så känn dig inte hindrad att fråga när du stöter på Peter i byn.

Peter kom första gången till Ammarnäs för 20 år sedan och fastnade för både fisket och byn direkt. Peter har varit fast boende i Ammarnäs sedan 2003 och driver Ammarnäs Guidecenter AB. Ibland försvinner han på fjällräddningsuppdrag men för det mesta går det bra att komma i kontakt med Peter som alltid har telefonen i byxfickan.

Behöver du komma i kontakt med Peter ringer du +46 (0)70 695 41 92. peter.schmitt@ammarnasguide.se

Anna-Karin Viklund


Anna-Karin vet även hon om var de stora fiskarna håller till inom Ammarnäs, Kraddsele och Sandsele.

Tillsammans med Stefan har Vindelån blivit ett ställe hon gärna besöker så ofta som möjligt.

Anna-Karin guidar både på harrfiske och på våra specialturer i Vindelån tillsammans med Stefan.

Nils Karlsson


Nils kom första gången till Ammarnäs i slutet av sjuttiotalet då han ledde lägerskolutbildningar för lärarkandidater. Han arbetade med det i ca 20 års tid.

För sex år sedan kom han på allvar i kontakt med fågellivet i Ammarnäs. Under en guidad tur med lärarna och barnen i Ammarnäs skola såg de plötsligt den sällsynta och utrotningshotade Fjällgåsen. ”De är här varje år”, sade lärarna. Då bestämde sig Nils för att göra slag i saken.

Kring 20 maj har han i fem års tid tillsammans med Christer Olsson arrangerat fågelsafari och resultatet har varit strålande. Fjällgäss har synts alla år och ytterligare 75 – 85 arter i omgivningarna kring Ammarnäs. Ammarnäs är en pärla för fågelskådning.

Ammarnäs är en pärla för Fågelskådning.

Sedan tio år tillbaka är Nils även stugvärd i Servestugan för STF:s räkning.

Sven-Bertil Grundström


Sven-Bertil håller i vår längdåkning tillsammans med André. Sven-Bertil är född och uppvuxen i Ammarnäs och skidåkning på längden har alltid varit Svennes stora kall i livet.

Sven-Bertil håller fortfarande en hög nivå så det gäller att ha tungan rätt i mun för att hänga med i svängarna.

Ulf Johansson


Ulf har en unik kunskap om fjällfisket och har åkt på hundratals turer genom åren.

Hans erfarenhet kring fiske, boende och service på fjället gör honom till det självklara förstavalet när man skall ut med helikopter i vildmarken.

Gunnar Lobell


William Schmitt