Våra guider 2024

Mikael Lindström


Med en egen guide som har många års erfarenhet av vårt område och ännu mer erfarenhet av sportfiske ökar dina chanser till ett bra fiske mångfallt. Vi på Ammarnäs Guidecenter är stolta över att Mikael har valt att samarbeta med oss.

Micke Lindström är en norrlänning som startade sitt flugfiskarliv vid 7-års åldern. Han har haft haft sportfisket som sin livsstil i stort sett hela livet och rest runt både i Sverige och utomlands på fiske.

Mikael har hållit otaliga kurser och flugbindningsworkshops och samlat på sig erfarenhet och djupa kunskaper under årens lopp.

Mikael har haft förmånen att dela sina erfarenheter i artiklar i fiskepress både i Sverige och utomlands under många år. Han besökte Ammarnäs och Kraddsele första gången för drygt 20 år sedan och har samlat på sig massor med erfarenhet från området.

När Micke inte är hos oss eller ute på turne jobbar han som agent för FlyfishEurope i Norrland.

Funderar du på en ny lina eller spö skall du passa på att prata med Mikael som kan allt som är värt att veta om linor & spön.

Magnus Engdahl


Magnus har mångårig erfarenhet från Vindelfjällsområdet gällande ripjakt med stående fågelhund. Han har cirka 100 jaktdagar årligen med sina jaktprovsmeriterade Pointrar och arbetar från 25 augusti till 15 mars då han är stationerad i Ammarnäs.

Magnus och Guidecenters ambition är att bedriva ripjakten på ett på ett långsiktigt samt hållbart sätt där en livskraftig fågelstam eftersträvas. Mycket av detta sker i nära samverkan med samebyarna i området.

Målsättningen vid varje jakttillfälle är att harmoni mellan natur, jägare samt hundar uppstår.

Stefan Siikavaara


Stefan är till stor hjälp för alla harrfiskare med sin kunskap om var de stora fiskarna håller till inom Ammarnäs, Kraddsele och Sandsele.

Vindelån har blivit något av Stefans egna paradis som han besöker med sin sambo Anna-Karin så ofta som möjligt.

Stefan guidar både på harrfiske och våra specialturer i Vindelån.

Peter Schmitt


Peter har sin själ och hjärta i harrfisket men är minst lika duktig på Ammarnäsöring och fjällfiske. Under årens lopp har Peter haft otaliga guidningar och hans känsla för service är väl känd bland våra gäster.

Under sommaren sköter Peter många av våra Spot on-guidningar där vi går igenom närområdet och talar om var man skall eller inte skall lägga tid på sitt fiske. Även Peter är en mästare på att hitta rätt flugor vid rätt tillfälle så känn dig inte hindrad att fråga när du stöter på Peter i byn.

Peter kom första gången till Ammarnäs för 20 år sedan och fastnade för både fisket och byn direkt. Peter har varit fast boende i Ammarnäs sedan 2003 och driver Ammarnäs Guidecenter AB. Ibland försvinner han på fjällräddningsuppdrag men för det mesta går det bra att komma i kontakt med Peter som alltid har telefonen i byxfickan.

Behöver du komma i kontakt med Peter ringer du +46 (0)70 695 41 92. peter.schmitt@ammarnasguide.se

Anna-Karin Viklund


Anna-Karin vet även hon om var de stora fiskarna håller till inom Ammarnäs, Kraddsele och Sandsele.

Tillsammans med Stefan har Vindelån blivit ett ställe hon gärna besöker så ofta som möjligt.

Anna-Karin guidar både på harrfiske och på våra specialturer i Vindelån tillsammans med Stefan.

Nils Karlsson


Nils kom första gången till Ammarnäs i slutet av sjuttiotalet då han ledde lägerskolutbildningar för lärarkandidater. Han arbetade med det i ca 20 års tid.

För sex år sedan kom han på allvar i kontakt med fågellivet i Ammarnäs. Under en guidad tur med lärarna och barnen i Ammarnäs skola såg de plötsligt den sällsynta och utrotningshotade Fjällgåsen. ”De är här varje år”, sade lärarna. Då bestämde sig Nils för att göra slag i saken.

Kring 20 maj har han i fem års tid tillsammans med Christer Olsson arrangerat fågelsafari och resultatet har varit strålande. Fjällgäss har synts alla år och ytterligare 75 – 85 arter i omgivningarna kring Ammarnäs. Ammarnäs är en pärla för fågelskådning.

Ammarnäs är en pärla för Fågelskådning.

Sedan tio år tillbaka är Nils även stugvärd i Servestugan för STF:s räkning.

Gunnar Lobell


Allmänt intresserad sportfiskare sedan barnsben.
Fokus inom fisket ligger sedan närmare 30 år på flugfisket. Det är mer än 50 år sedan jag lade ut de första trevande kasten med flugspö.
Jag älskar torrflugerfisket med det så tydliga hugget från fisken!

Jag har fiskat många vatten från Dalarna och norrut med fluga genom åren. 2015 svängde jag för första gången västerut vid Sorsele. Och sedan dess har jag varit fast i Vindelälvsdalen.
Älskar verkligen att fiska sjöar, åar och älven runt Sorsele och upp på fjället vid Ammarnäs!

Husvagnen ställer jag upp hos Ingrid på mysiga Emils Fiskecamping i Kraddsele. Den är min bas under hela sommaren.
Dagarna spenderar jag vid vattnen i dalen och njuter av det rena vattnet, den vackra naturen och umgänget med alla underbara människor i dalen. Både bofasta och besökande.

Vintrarna tillbringar jag med att binda flugor, montera flugspön och göra knivar i mitt hem i Fagersta. Och hela den tiden väntar jag bara på våren, sommaren och nästa resa upp till Västerbotten!

Ulf Johansson


Ulf har en unik kunskap om fjällfisket och har åkt på hundratals turer genom åren.

Hans erfarenhet kring fiske, boende och service på fjället gör honom till det självklara förstavalet när man skall ut med helikopter i vildmarken.

William Schmitt