Utrustning

Vad du behöver för att lyckas med ditt fiske i Ammarnäs

Rätt utrustning är nyckeln till ett effektivt fiske.
Foto: Mikael Båth, 2015 - Johan Borgström med en lätt tvåhandsutrustning i Nedre harabacken

Flugfiske

Kommer du till Ammarnäs för första gången eller känner att fisket inte riktigt blivit så bra som du hade hoppats på rekommenderar vi att du och ditt sällskap bokar in en Spot On-guidning hos oss på Guidecenter. Vi åker då runt bland de vatten du är intresserad av i vårt närområde under ett par timmar. Vi visar var och hur du skall fiska för att lyckas samtidigt som vi går igenom de flugor som fungerar bäst just när du besöker oss. En kort introduktion av detta slag kan spara dig dagar på din semester eftersom du då inte behöver spendera tid med att leta efter de bästa sträckorna längs med våra vatten.

Harr

Harrfiskarna väljer för det mesta spön i linklass #4 eller #5 och det fungerar utmärkt även hos oss. Vet du med dig att du skall fiska på riktigt stor harr är det klokt att gå upp till linklass #6 för att kunna drilla fisken snabbt. Vid harrfisket är det alltid fiskens storlek som bestämmer linklass på spöt.

Ett typiskt harrspö är mellan 8'-9' för torrflugefiske och ända upp till 11'6" om du skall fiska mycket nymf eftersom det då blir lättare att kontrollera flugans gång i vattnet.

Vanliga standardlinor är perfekt för harrfiskaren då dessa går bra att menda i vattnet vilket är en förutsättning för att flugan inte skall börja dragga för fort. Korta klumpar är svåra att fiska torrfluga med i strömvatten.

Flugvalet för harrfiskaren hos oss är detsamma som i resten av norrland. Special Pupa, Klinkhammer, Red tag, Flytande nattsländepuppa, Båth's Spiderflugor och kläckare av alla de slag är de mönster som fungerat bäst under senare år.

Är det tuffa förhållanden med högvatten eller kall väderlek kan man ibland tvingas ner under ytan även vid harrfisket. Wolly Worm, Mickey Finn, kaninstreamer med guldhuvud och liknande flugor kan bli räddningen för fisket när vädrets makter inte är med oss i våra oreglerade vatten.

Guidecenter har alltid ett bra sortiment av flugor och annat förbrukningsmaterial om du skulle behöva komplettera på plats i Ammarnäs.

Öring och röding

Skall du fiska öring i Vindelån eller röding och öring i någon fjällsjö räcker det för det mesta med ett spö i linklass #5. Däremot kan det vara smart att istället använda ett spö i linklass #6 som klarar av vinden och stora nattsländeimitationer mycket bättre än linklass fem.

När det gäller längden på spöt är det en ren smakfråga och allt från 7'-10' får anses vara normalt. Skall man fiska mycket med nymfer är ett längre spö att föredra. Skall man peta med torrflugor i trånga vatten kanske man vill använda ett lite kortare spö. Det viktigaste är att man har ett spö som man trivs med.

Linvalet är lika stort och allt från korta klumpar och switchkast till longbelly fungerar lika bra i de flesta vatten du stöter på i Ammarnäsområdet.

Tafsens längd och tjocklek i slitdelen bestäms av smak och flugans storlek. Pratar vi torrflugor är tumregeln den gamla hederliga att krokstorlek dividerat med tre ger en lagom tjock tafsspets för att bära ut flugan. En fluga i storlek 12 fiskas bäst med en tafs som är 4X (0,18mm) om det inte är riktigt skygg fisk man är ute efter då kanske en 5X (0,15mm) får användas. Vid nymffiske är alltid fluorocarbon att föredra. Saknar du någon dimension i utrustning kan du alltid komplettera på Guidecenter.

Flugvalet måste anpassas efter de förhållanden som råder när du är hos oss. Torrflugor som Special pupa och Klinkhammer används med framgång av öringfiskarna. LL Caddis och andra stora nattsländor fungerar bra för öringfisket om det är kläckningar. Flytande puppor och kläckare är ett måste för öringfisket. Öringfiskaren för inte glömma sina Wolly Worm och andra streamers hemma.

Guidecenter har alltid ett bra sortiment av flugor om du skulle behöva komplettera på plats i Ammarnäs.

Ammarnäsöring

När man fiskar på stor fisk som Ammarnäsöring är det viktigt att ha en utrustning som klarar av att ta in fisken ganska fort eftersom den skall släppas igen och då måste vara i så god kondition som det bara är möjligt. Dessutom fiskar man oftast med ganska stora flugor vilket även det kräver lite kraftigare utsrustning.

De som fiskar med enhandspön bör välja linklass #8, 9-10', med en ganska kort klump så att det blir bekvämt att få iväg större flugor över älvens vatten. Väljer du att fiska med en lätt tvåhandsutrustning är linklas #6-7, 11'6"-13'6", lagom för att kunna hantera fisk och flugor bra.

När det kommer till linvalet är det vanligaste att fiska med en flytlina som har en intermediate spets (F/I). Vid lågvatten går det utmärkt att fiska med en ren flytlina (F) och vid högvatten kan man sätta på en sjunkspets (F/S3) för att kommer ner en bit i den snabbare strömmen.

De som fiskar med tuber som har försetts med muddlerhuvud använder ofta en spets som sjunker något fortare för att få ner de lättare flugorna. Valet blir då F/I vid lågvatten, F/S3 vid normalvatten och F/S5 vid riktigt högvatten.

Eftersom Ammarnäsöringen är stark och det är lätt att haka upp i stenar rekommenderar vi en tafs som inte är tunnare än 0,35mm i spetsen. Ett bra riktmärke är att fiska med en tafs som är 1,5 gånger spölängden vid tvåhandsfiske och lite kortare om man har ett enhandsspö.

När det kommer till flugor fiskar de flesta med tubflugor eller små fiskimitationer. Vissa väljer att fiska med klassiska öringmönster som Montananymf och även de får fisk. Vill man prova på torrflugefiske efter storöring fungerar Matuka Sculpin, Bomber och olika musimitationer men det gäller att välja rätt plats och tid för att lyckas med torrflugefisket.

Glöm inte bort att vi på Guidecenter finns i Ammarnäs för att hjälpa dig till ett bättre fiske. Vill du prata om något, ta en kopp kaffe eller köpa en tafs är du alltid välkommen in till oss.