Tjulån & Vindelälven

Harr i närområdet

Harrfisket i Tjulån & Vindelälven hör till de bättre du kan hitta i Sverige.
Foto: Mikael Båth, 2014 - Fransk gäst med stor harr Ovan järnforsen

Höstharren

Sjöforsen, Övre Sandsele eller fjällmiljö


När hösten kommer på allvar åker alla öringfiskare hem och lämnar våra vatten öppna för harrfiskarna. Fisket sker dagtid och för det mesta med små svarta torrflugor. Ju närmare isläggningen vi kommer desto bättre brukar fisket bli så passa på att boka in en extra tripp till Ammarnäs i höst.


Efter den 14 september kostar Sjöforsen inte mer än 200:- per person och dag vilket måste ses som rena rean för harrfiskaren. Harrarna brukar stå i hundratal på nacken, de flesta stora och höstfeta, och erbjuder ett fantastiskt bra torrflugefiske.


Vill du ut i fjällmiljö eller pröva på vatten som Övre Sandsele hjälper vi på Guidecenter gärna till med vägledning och guidning.


Ring oss på 073-084 7033 för mer information och bokning.


Tjulån

Tjulån från Guidecenter till Tjulträsk


Tjulån är lika med bra harrfiske. Den nedre delen av Tjulån rinner förbi Guidecenter på sin väg mot Gautsträsk. Mynningsområdet nedströms Guidecenter erbjuder ett fint fiske under hela säsongen. Det är här man får känna på de första harrarna när de börjar sin vandring upp i ån efter vårfloden.


Uppströms Guidecenter fiskar vi på en sträcka av ungefär fyra kilometer innan storstensforsen sätter stopp för den nedre delen av Tjulån. Det finns många bra 'spots' på den här delen av ån. Lättast når du området genom att parkera vid Ammarnäs FVO's vedförråd och sedan går över hängbron. På Sydsidan om ån kan du vandra hela vägen upp och kommer åt alla fina partier där harren står.


Vi guidar inom hela denna sträckning.


Vindelälven

Vindelälven från Sjöforsen till Järnforsen


Sjöforsen är utan tvekan en av de bästa platserna en harrfiskare kan vara på. Stor harr från nacken och långt ner i forsen. Vi fiskar storharr i Sjöforsen hela säsongen men det är höstfisket som ligger oss varmast om hjärtat. Sjöforsen fungerar lika bra från båda sidorna när man fiskar harr.


Nedströms Sjöforsen till slutet av Ammarnäs FVO (Ovan järnforsen) finns en mängd bra ställen för harrfiskaren. Ottosmoraselet, Nedre harabacken och Ovan järnforsen är bara tre platser som harrfiskaren bör hålla i minnet. Är du främst ute efter Ammarnäsöring skall du ändå ha med dig harrspöt i bakfickan för det är minst sagt en trevlig avkoppling från det tyngre öringfisket, även om det är storöringen som hägrar vid horizonten.


Vi guidar inom hela denna sträckning.


Harr i inlandet

Kraddsele, Övre sandsele & Giertsbäcken

Det finns mängder med bra harrvatten längs vägen mot Sorsele. Foto: Mikael Båth, 2015

Kraddsele & Övre sandsele

Vindelälven från Järnforsen till Övre sandsele


Från Järnforsen är det Kraddsele SFF som tar vid och fisket är minst lika bra nedströms om Ammarnäs FVO och är ett måste för de som är ute efter harr och Ammarnäsöring. Kom in till oss på Guidecenter och köp ditt fiskekort samtidigt som vi tipsar om bra områden att fiska i.Vi guidar inom hela denna sträckning.


Grannäs

Giertsbäcken ovan och nedan kraftverksdammen


Alla vatten i Ammarnäs är helt oreglerade och därför också känsliga för nederbörden. För de mesta är detta inga problem utan man anpassar sig efter de förhållanden som råder. Går det inte att anpassa fisket har vi ett antal alternativ lite innåt landet som erbjuder förstklassisk fiske.


Giertsbäcken är en pärla som nästan alltid ger besökarna ett bra fiske. Nedan kraftverksdammen är ett område vi nyttjar ganska ofta som passar utmärkt för familjer och grupper som vill ha en god dag med gott och bekvämt fiske. Ovanför kraftverksdammen hittar vi större fisk samtidigt som det krävs lite mer av fiskaren både vad det gäller teknik och rörlighet eftersom man går betydligt längre sträckor på denna del av Giertsbäcken.


Vi guidar inom hela denna sträckning.