Rid- & fisketurer

Ridning och fiske förenar det bästa med Ammarnäsfjällen

Fiske i fjällvatten med en makalös naturupplevelse är som en fjärde dimension
Foto: Åsa Skum, 2016 - Äventyr i Skebledalen

Rid och fiska i Vindelfjällen

Ridfiske Skeble


Följ med Fjällhästen på ett exklusivt fiske efter öring och röding i undantagsvatten belägna i Vindelfjällens Naturreservat. De stadiga islandshästarna, vana att gå i obanad fjällterräng, tar oss först till Tjaskal där fisket sker i ett mindre tjärnsystem på gränsen mellan fjällbjörkskog och kalfjäll. De övriga dagarna tillbringas ovan trädgränsen inne i Skebleskalet, där vi fiskar i samiska undantagsvatten. Ett exklusivt öring- och rödingfiske i världsklass!

Tur 2018
12-17/8 Obs! Fullbokad, men vid ev avhopp går det bra att stå på reservlista

Söndag
Ankomst och samling på Fjällhästens vandrarhem i Ammarnäs klockan 16. Presentation av fiske-och hästguide samt det tänkta upplägget av dagarna. Genomgång av utrustning och packning av den personliga utrustningen i packrullar som lånas av Fjällhästen under turen. Middag på egen hand eller ät på någon av byns restauranger. Övernattning på Fjällhästens vandrarhem.

Måndag
Frukost på vandrarhemmet och vid niotiden är det avfärd till islandshästarna. Hästarna görs i ordning och färden mot Fjällhästens viste Tjaskal startar. Efter ungefär åtta kilometer är vi framme. Lunch serveras innan fisket kör igång. Tjaskal ligger i fjällbjörkskogens övre del, ungefär 750 meter över havet. Fisket sker i ett mindre tjärnsystem efter både röding och öring. Fiskeskola och tips från fiskeguiden under eftermiddagen för att alla skall känna sig trygga i själva fisket. Middag och övernattning i vistet.

Tisdag
Efter frukost rider vi upp på kalfjället. Vi rider mot nordväst längst Stuore Jåppe. Nedanför oss ligger fågelskyddsområdet Marsivagge där det finns gott om fjällabb, fjällvråk och ibland visar sig även kungsörnen när vi passerar. Mitt på dagen stannar vi för en lunchpaus vid sjön Raksjaure. Efter 22 kilometers ritt är vi sedan framme vid Fjällhästens kåta vid sjön Lule Skeblejaure, 850 meter över havet. Fisket här sker i både rinnande och stillastående vatten i ett större sjösystem. Öring är det som fastnar på kroken. Middag och övernattning i kåtan på luftmadrass och liggunderlag för bästa komfort.

Onsdag
Efter frukost fortsätter fisket i Skebleskalets sjösystem. Passa på att ta del av fiskeguidens olika knep för att få de riktigt stora öringarna. Naturligtvis äter vi både lunch under dagen och middag på kvällen.

Torsdag
Dags att bryta upp för att åter ge sig tillbaka till Tjaskal. Efter frukost sadlar vi på hästarna och rider igenom Skebleskalets dalgång och vidare upp på Stuore Jåppe. Nu finns tillfälle att prova islandshästens signum i gångarten tölt. Efter ungefär 22 kilometers ridning är vi framme i Tjaskal. Vi fiskar i tjärnarna. Middag och övernattning i stugan.

Fredag
Efter frukosten gör vi oss i ordning för den sista etappen på åtta kilometer tillbaka mot Ammarnäs där vi beräknar att vara framme vid tolvtiden. Dusch och bastu finns att tillgå på Fjällhästens vandrarhem innan vi checkar ut och tackar för det goda sällskapet.

Pris
13 150 kronor per person. I priset ingår mat, logi, islandshäst och hästguide, fiskekort och fiskeguide. Resa till och från Ammarnäs tillkommer. Vi tipsar om bra förbindelser för flyg och tåg. Bokningsbekräftelse samt en detaljerad utrustningslista och ett informationsbrev får du per post efter att bokningen är gjord.

Deltagarinfo
För ridningen gäller grundridvana för att klara ridningen (ej nybörjare eller ringa ridvana), god kondition och fysik, utevana, ej problem med att gå i obanad terräng, bra balans och koordination, maxvikt 90 kg. Tänk på att både ridningen och boendet i kåtorna tar på krafterna. Du som är över 55 år ska vara god ryttare och ha god kondition och fysik.

För fisket gäller att du ej är helt nybörjare och du måste kunna grunderna i flugfiske för att få ut maximalt av denna tur.

Minst fyra personer måste vara bokade för att turen skall avgå och det får vara maximalt sex personer i en grupp.

Ridfisketur Tjaskal


Följ med Fjällhästen på en kombinerad rid- och fisketur in i Vindelfjällens Naturreservat. Under två dagar fiskar vi i fjälltjärnar efter röding och öring. De stadiga islandshästarna är vana att gå i obanad fjällterräng och ger utan tvekan en ny dimension till ditt fiske.

Tur 2018
17-19/6

Dag 1
Ankomst till Ammarnäs på eftermiddagen och samling på Fjällhästens vandrarhem för presentation av guider och program. Genomgång av utrustning och packning av den personliga utrustningen i packrullar, som ni naturligtvis får låna av Fjällhästen under turen. Middag på egen hand eller besök någon av byns restauranger. Övernattning på Fjällhästens vandrarhem.

Dag 2
Frukost på vandrarhemmet och därefter avfärd till islandshästarna. Hästarna görs i ordning och färden mot Fjällhästens viste i Tjaskal startar där vi är framme efter ungefär åtta kilometers ritt. När vi installerat oss i vistet äter vi lunch innan fisket börjar. Både flugspö och spinnspö går bra att använda. Den som inte har så stora kunskaper inom fiske får hjälp av fiskeguiden. För dig som är mer erfaren fiskare tipsar fiskeguiden om bra flugor och taktik efter de förhållanden som råder för tillfället. I Tjaskals tjärnsystem nappar både röding och öring. Fisket fortsätter under eftermiddagen med avbrott för middag.

Dag 3
Efter en god natts sömn äter vi en stadig frukost och fortsätter sedan med fisket under förmiddagen. De som vill rida en tur istället för att fiska följer med hästguiden på en kortare fjälltur upp på fjället Gieråive ovanför Tjaskal. Gakku, det traditionella samiska brödet, smakar bra tillsammans med gurpi, renkorv som grillas mot elden och en kopp kaffe innan utrustning och hästar görs i ordning för ritten tillbaka till Ammarnäs. Vi är nere i Ammarnäs vid fyratiden igen där både dusch och bastu väntar på Fjällhästens vandrarhem.

Gäster, som vill stanna kvar i Ammarnäs efter rid- och fisketurens slut, kan boka boende hos oss på Fjällhästen.

Pris
Priset är inte fastställt ännu. Inkluderat islandshäst, hästguide, fiskekort, fiskeguide samt mat och logi.

Deltagarinfo
För ridningen ska du ha grundridvana ej nybörjare, du bör ha fyllt 12 år för att delta, att ha god kondition är det som krävs för att klara av ridningen. Hästarna bär inte ryttare över 90 kg så det är också maxvikten för att kunna vara med på våra ridfisketurer. När det gäller fisket kan du vara både nybörjare eller mer erfaren fiskare. Fiskeguiden hjälper er till ett bra och spännande fiske.

Minst fyra personer måste vara bokade för att turen skall avgå och det får maximalt vara sex personer i en grupp.